Video: de eerste dag van het staatsbezoek aan Canada

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond uitgebreid stilgestaan bij de bijzondere band tussen Nederland en Canada. "Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier", zei de koning bij het staatsbanket dat de Canadese gouverneur-generaal David Johnston aanbood in Rideau Hall. De verbondenheid vloeit volgens hem voort "uit het hart en een gedeelde, levende historie".

De vriendschap met Canada noemde hij "een vast punt, een houvast. We zijn bondgenoten, gedreven door de overtuiging dat vrijheid, vrede en rechtvaardigheid elke inspanning waard zijn". Willem-Alexander wees erop dat meer dan een miljoen Canadezen Nederlandse wortels hebben en dat zijn eigen familie een bijzondere band heeft met Canada.

In het publiek zat Willem-Alexanders peettante Renée Smith-Röell, die als kind met de Nederlandse koninklijke familie in ballingschap in Ottawa verbleef. "Toen onze nationale vlag in Nederland verboden was, werd hij hier in top gehesen, in het democratische hart van Canada", aldus Willem-Alexander.

Aandeel

De koning ging in zijn toespraak in op het Canadese aandeel in de bevrijding van Nederland. "De prijs die Canada betaalde voor onze bevrijding was hoog. Ongeveer 7600 militairen kwamen om in de strijd voor onze vrijheid." Willem-Alexander voegde eraan toe dat zo lang Nederland bestaat de herinnering aan die Canadese mannen zal blijven bestaan.

Eerder op de dag legden Willem-Alexander en Máxima een krans bij het nationale oorlogsmonument, waarna ze een ontmoeting hadden met een groep veteranen die in de Tweede Wereldoorlog een aandeel hadden in de bevrijding van Nederland.

"Dank u voor wat u heeft gedaan. Kunt u zich voorstellen dat het 70 jaar geleden is?", vroeg de koning aan zijn hoogbejaarde tafelgenoten. "Het is als gisteren. De tijd vliegt", aldus één veteraan.

Ontvangst bij Rideau Hall

Het koningspaar werd woensdagochtend ontvangen door gouverneur-generaal David Johnston bij Rideau Hall. In zijn welkomsttoespraak noemde hij de komst van het koningspaar 'een beetje een thuiskomst'. In zijn residentie woonde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog prinses Juliana met haar dochters Beatrix en Irene. "Dit was toen hun huis en dit zal altijd een thuis voor u zijn", zei Johnston, die het koningspaar dankte voor de komst naar Canada. "Uw bezoek verstevigt de sterke band tussen onze landen." Volgens de gouverneur-generaal hebben Nederland en Canada samen veel bereikt maar is nog veel meer mogelijk.

Daarna plantte het koningspaar een boom in het park van Rideau Hall ter ere van hun staatsbezoek aan Canada. De boom staat naast de boom die koningin Juliana in 1952 plantte, en slechts op enkele meters afstand van de boom die herinnert aan het staatsbezoek van koningin Beatrix in 1988. De koning vroeg aan David Johnston of hij de boom dagelijks water wilde geven.