Placeholder

Verbouwing werkadres Beatrix niet te duur’

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vindt 9 ton voor de verbouwing van Noordeinde 66, het nieuwe werkadres van prinses Beatrix, geen buitensporig bedrag. Blok wees er vrijdag op dat het om een monumentaal pand gaat en dat er dan al snel van dit soort bedragen sprake is. Ook beveiligingsaspecten spelen een rol bij de kosten.

Premier Mark Rutte sprak in zijn wekelijkse persconferentie van "een gigantisch gebouw waar voortdurend aan verbouwd moet worden''. Rutte vindt "volstrekt logisch'' dat prinses Beatrix als lid van het Koninklijk Huis in Den Haag een pied-à-terre heeft.

Blok en Rutte reageerden op uitlatingen van de PvdA over de verbouwingskosten van het pand. De Kamerleden Albert de Vries en Jeroen Recourt hebben daar vragen over. Ze wijzen erop dat het gebouw "indertijd voor veel geld is gekocht van het Koninklijk Huis. Wij willen weten of het redelijk is dat dit ten laste komt van de belastingbetaler.''

Monumentaal pand

Ook Ronald van Raak (SP) wil graag meer horen van het kabinet over de verbouwing. "Ik kan me heel goed voorstellen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima prinses Beatrix graag in de buurt willen hebben. Of 9 ton te veel is hangt van de verbouwing af. Het is een monumentaal pand dus verbouwen is al snel duur.''

Noordeinde 66 staat naast Paleis Noordeinde. Willem-Alexander kocht het in 1993 voor omgerekend 340.000 euro van zijn oma, prinses Juliana. In december 2007 verkocht de prins het voor 3,25 miljoen euro aan de Rijksgebouwendienst.