Placeholder

Veel aandacht media voor staatsbezoek

De Luxemburgse kranten hebben ook vrijdag weer flink uitgepakt met het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dagblad Le Quotidien ruimde maar liefst twee pagina's in om verslag te doen van de koninklijke visite een dag eerder aan het terrein van de voormalige hoogovens in Berval, en voor de bijeenkomst over circulaire economie bij de Kamer van Koophandel.

Dat waren ook programma-onderdelen waar het koningspaar bijzondere belangstelling voor had. De toekomst moest namelijk richtlijn zijn bij het staatsbezoek zo zei de koning donderdag en zowel in Berval als bij de Kamer van Koophandel was dat het geval, met aandacht voor onder meer ruimtemijnbouw en het afschaffen van het idee van afval. 'Dat kan worden hergebruikt, dan is er geen afval meer', zo hoorde het gezelschap.

Tageblatt had vrijdag net als een dag eerder, toen werd gemeld dat Luxemburg 'Holland koorts' had, een pagina's met foto's van het bezoek en en verslag van de bijeenkomst over de duurzame economie. Daar was namens Nederland ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en waterstaat.

Eerder in de week blikten de Luxemburgse media al royaal vooruit op het 'bezoek van vrienden'. Het staatsbezoek wordt vanmiddag afgesloten met een korte ceremonie bij het Groothertogelijk Paleis. De Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie gaan daarna mee naar het vliegveld om koning en koningin uit te zwaaien. Willem-Alexander heeft later vrijdag nog een afspraak in Groningen.