Placeholder

Twaalf kunstenaars maken schets van koning

Twaalf beeldend kunstenaars zijn uitverkoren om een schetsontwerp te maken voor een staatsieportret van koning Willem-Alexander. Op basis van die schetsen kiest een expertcomité half januari de drie kunstenaars die de uiteindelijke portretten mogen vervaardigen.

Dat liet het Mondriaan Fonds vrijdag weten. Het fonds kreeg begin september van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht de totstandkoming van drie staatsieportretten voor de nieuwe koning te begeleiden.

Op de lijst staan zowel kunstenaars met een lange staat van dienst als collega's die minder ervaring hebben. De jongste kunstenaar die een ontwerp mag maken, is de uit Iran afkomstige Sam Samiee (1988). Hij woont en werkt in Enschede. De oudste geselecteerde kunstenaar is Emo Verkerk (1955) uit Den Helder.

Selectie

Bij de selectie van de 12 kunstenaars is gelet op de kwaliteit van het oeuvre en 'de verwachting dat zij een herkenbaar, monumentaal en representatief werk kunnen maken dat tegelijkertijd zal verrassen'. Van hen verwacht het expertcomité 'voorstellen van intense portretten die ook na lange tijd blijven boeien'.

Het comité heeft de kunstenaars gekozen uit een voorselectie die was gemaakt door vier 'scouts'. Zij droegen ieder tien kunstenaars voor. De schetsontwerpen zullen vanaf half januari te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Kosten

De kosten voor het vervaardigen van de staatsieportretten bedragen circa 370.000 euro. Deze kosten zijn onder andere voor de materiaalkosten en het afkopen van de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken, het honorarium voor de opdracht, de voorstudies, de scouts en het expertcomité.

Het is de bedoeling dat de portretten van de koning in het voorjaar gereed zijn. Ministeries, provincies, gemeenten en andere geïnteresseerden kunnen deze dan bestellen.