Placeholder

Tranen om Inés – Inesita – Zorreguieta (1984-2018)

Het trieste nieuws van het overlijden van Inés Zorreguieta, de jongste zus van koningin Máxima heeft velen geschokt. De koningin, en waarschijnlijk ook haar echtgenoot en kinderen, zijn onderweg naar Argentinië voor de begrafenis van de op 33-jarige leeftijd overleden Inés. Royalty-Hoofdredacteur Marc van der Linden blikt terug op het te korte leven van Inesita.

Het leven van Inés Zorreguieta, Máxima’s jongste zusje, die veertien jaar jonger was, kende ups en downs. Ze was nog maar een puber toen de relatie van haar zus en prins Willem-Alexander wereldnieuws werd. In die periode kwam ook de rol van Jorge Zorreguieta, die minister was in de periode dat Argentinië een dictatuur was, onder een vergrootglas te liggen. De aandacht voor haar zus en alle negatieve publiciteit rondom haar vader, moeten veel indruk hebben gemaakt op de toen de ontluikende tiener. Dat premier Kok en de toenmalige regering besloten dat Jorge Zorreguieta in 2002 niet bij het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander mocht zijn, leidde tot groot verdriet bij zijn familie, en tot woede en verbijstering in Argentinië. Voor Inés zal het, als puber, een heftige periode zijn geweest. En hoewel Máxima er voor streed om haar familie zoveel mogelijk buiten het spotlicht te houden, was Inés vanaf dat moment voor iedereen vooral het zusje van. Dat ze in dezelfde haar middelbare schooltijd afrondde  aan het Palermo Chico college kreeg nauwelijks aandacht, maar werd binnen de familie groots gevierd. In 2003 woonde ze enige tijd, in het diepste geheim, in Nederland, om zich op haar toekomst te bezinnen. Daarna ging ze psychologie studeren aan de Belgrano Universiteit in Buenos Aires. Ze rondde die studie af met een 9,5 als eindcijfer en leek een gouden toekomst als psychologe voor zich te hebben. Maar desondanks koos ze voor een hele andere richting. In 2009 ging ze aan de slag bij een aan de VN-verwante organisatie in Panama, waar ze als analiste en onderzoekster aan de slag ging. In 2011 stopte ze daar en in 2012 werd voor de buitenwereld voor het eerst iets duidelijk dat haar leven niet op alle punten vlekkeloos verliep. In de Argentijnse media verschenen schokkende foto’s van Inés; sterk vermagerd en met een doffe blik. Niet veel later kwam het nieuws naar buiten dat ze zich in een kliniek had laten opnemen. Máxima en haar familie hulden zich in stilzwijgen rondom In Inés’ toestand, maar vrienden van de familie vertelden hoe de jongste Zorreguieta-telg met liefde en zorg werd omringd. 

In 2014 ging ze aan de slag voor de Argentijnse minister Carolina Stanley en twee jaar later wam kwam Inés in Argentinië in het nieuws omdat ze snel promotie maakte. Ze kreeg een directiefunctie tegen een salaris van zo’n 1500 euro netto per maand, wat in Argentinië als een hoog salaris wordt beschouwd. In de ogen van Argentijnse media kwam dat vooral door de vriendschap van koningin Máxima en de nieuwe president van Argentinië, Maurico Macri. Alle kritiek en het overlijden van vader Zorreguieta zullen Inés Zorreguieta diep hebben getroffen. Maar toch kwam voor familie en vrienden als een complete slag, toen ze zich woensdagavond 6 juni van het leven beroofde. De dierbaren van Inés – die meestal Inesita werd genoemd – herinneren haar als een lieve, getalenteerde en intelligente vrouw die helaas geen andere uitweg zag dan de dood.