Image 61

Tientallen demonstreren tegen sluiting Kroondomein Het Loo

Zondagmiddag zijn tientallen demonstranten het afgesloten Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn ingegaan. Ze ageerden tegen de afsluiting van het gebied per 15 september door de koning. “Dit is geen eigendom van de Kroon, dit is uw eigendom”, zei Floris Müller, voorzitter van vereniging Republiek. Op twee plekken in het bos wachtten bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van het Kroondomein de demonstranten op.

Tussen 15 september en 15 december is het gebied verboden toegang. “Dat terwijl de koning de afgelopen jaren 4,7 miljoen euro openstellingssubsidie heeft gekregen”, zei Müller. Onderdeel van die subsidie is dat het bos publiekelijk toegankelijk blijft. Hij meent dat de koning door het gebied nu op slot te gooien de randen van de wet opzoekt.

De demonstranten worden op twee plekken in het bos opgewacht door bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van het Kroondomein. “Jullie hebben jullie punt gemaakt, maar verlaat nu het gebied”, waarschuwde een van de boa’s. De demonstranten, met Müller en Harry Voss van De Faunabescherming voorop, liepen toch door. Ondanks de waarschuwing werden geen boetes uitgedeeld. De groep had al aangekondigd op het terrein te willen gaan picknicken. De gemeente stelde eerder dat het houden van een picknick op het landgoed geen probleem is, “zolang deelnemers zich aan de regels op het terrein van het Kroondomein houden”.

Lees ook:

Babynieuws! Prinses Beatrice is bevallen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty

Bron: ANP. Beeld: ANP.