1024px Koningin Juliana En Prins Bernhard Bezoeken De Expo 1958 In Brussel, Bestanddeelnr 909 6410

Terugblik: de Expo van 1958

Wereldtentoonstellingen zoals nu in Dubai zijn er al eeuwen. Die van 1958 in Brussel was een bijzondere. Willem-Alexanders grootmoeder en –vader waren erbij.

De Belgische Expo is vooral bekend doordat speciaal voor de gelegenheid het Atomium werd gebouwd. Eigenlijk alleen voor de tentoonstelling bedoeld, maar het staat nog steeds overeind. En ook deze eerste echte wereldtentoonstelling na de oorlog kon rekenen op een heleboel koninklijke belangstelling.

Onze eigen koningin Juliana en prins Bernhard waren de allereerste bezoekers. Ze mochten nog voordat het gewone volk erin mocht naar binnen en werden door lege straten naar het Nederlandse paviljoen gereden. De koningin kon er daar niet omheen om de meest gestreelde geit ter wereld te aaien. Dat was toen zulk groot nieuws, dat het de wereld overging.

NUCHTER

Het Nieuwsblad van het Noorden was een stuk nuchterder. Onder de kop ‘Koningin en Prins prefereerden koele dronk boven thee’ was vooral belangstelling voor de koninklijke outfits: ‘De Koningin was gekleed in een eenvoudige petrolkleurige robe met een bruin hoedje. Prins Bernhard droeg een donkerbruin kostuum.’

LEES OOK: WILLEM-ALEXANDER EN MÁXIMA: BEZOEK AAN EXPO EIGENLIJK TE KORT

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Beeld: Joop van Bilsen / Anefo, via Wikimedia Commons