Staatsbezoek aan Indonesië komt op goed moment

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en de visite van de begeleidende handelsmissie komt voor Jakarta als geroepen.

Eén van de aandachtspunten bij het op 10 maart beginnende bezoek is namelijk de waterhuishouding en alles wat daarbij hoort zoals nieuwe watertechnologie, kustontwikkeling en het weerbaar maken van steden tegen het water.

Jakarta is er de afgelopen dagen weer aan herinnerd dat de stad, die langzaam maar zeker verzakt, zeer kwetsbaar is. Niet alleen voor zeewater maar ook voor overvloedige regen, zoals die van de voorbije dagen. Volgens het Indonesische agentschap voor meteorologie is klimaatverandering, waardoor bijvoorbeeld de gemiddelde temperaturen in onder meer Jakarta zijn opgelopen, mede oorzaak van de problemen.

Bij overstromingen dinsdag kwam zelfs een deel van het presidentieel paleis in de hoofdstad onder water te staan en vele verkeers- en transportaders moesten worden afgesloten. Bijna 20.000 mensen moesten hun huizen uit in delen van Groot-Jakarta. Begin dit jaar waren er ook al serieuze problemen nadat met Oudjaar 377 mm water uit de lucht kwam vallen. Maar niet alleen de regen is een bedreiging. Langs de kust zijn tegen het jaar 2050 zo’n 23 miljoen Indonesiërs in gevaar, zo is uit studies gebleken.

De Nederlandse expertise op het gebied van watermanagement – een specialisme ook van Willem-Alexander die in het verleden al eens over water en sanitatie sprak tijdens een congres op Bali – is dan ook welkom. In het kielzog van het koningspaar reist daarom ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar Indonesië, waar ze op haar beleidsterrein en met de handelsmissie een druk programma afwerkt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen