Spanning stijgt over corona-coupe koning

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil nog steeds niet zeggen of koning Willem-Alexander maandag met een coronacoupe op het bordes staat.

De Nederlandse kappers verwachten dat alle betrokkenen bij de presentatie van het kabinet Rutte IV niet met nette geknipte kapsels op het bordes van Paleis Noordeinde verschijnen. Kappers zijn dan al een maand dicht vanwege de corona-lockdown. Nette geknipte kapsels zouden een verkeerd voorbeeld geven aan de burgers die de coronaregels volgen.

‘We gaan doorgaans niet in op vragen over kleding of kapsels van leden van het Koninklijk Huis’, aldus de RVD in een korte verklaring.

Veel aankomende ministers lijken wel gehoor te gaan geven aan de oproep van de kappers. Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge, straks minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, probeert ‘het met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen’, meldde hij al.

Onder vuur

Koning Willem-Alexander lag de afgelopen twee jaar onder vuur omdat hij de coronaregels niet naleefde. Tijdens een vakantie in Griekenland gingen Willem-Alexander en koningin Máxima met een restauranthouder op de foto. Het echtpaar hield geen afstand en droeg ook geen mondkapje.

Volgens velen was het daarna onverstandig dat het gezin vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist werd opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Hij besloot daarom een paar uur na aankomst weer terug naar huis te vliegen en sprak het volk deemoedige toe.

Recent vierde prinses Amalia haar achttiende verjaardag met meer mensen dan de coronaregels van het demissionaire kabinet op dat moment voorschreven. Demissionair premier Mark Rutte zei toen in een reactie dat de Oranjes ‘ook maar mensen zijn’.

LEES OOK:

‘DRASTISCH BESLUIT’ NA AMALIA-REL

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP