Kostbaarheden van de Oranjes onder de hamer

Bij een Hilversums veilinghuis gaan maandag drie koninklijke items onder de hamer. Een zilveren snuifdoos en een sigarettendoosje uit de nalatenschap van Juliana en Bernhard en ook een persoonlijk kaartje van de Prins der Nederlanden wordt te koop aangeboden.

In 2011 werd een grote veiling gehouden bij veilinghuis Sotheby's, waarin een deel van de nalatenschap van koningin Juliana te koop werd aangeboden. Een deel ervan wisselt intussen opnieuw van eigenaar. Aanstaande maandag gaan onder meer twee items uit die veiling onder de hamer bij veilinghuis Van Zadelhoff. Een vroeg achttiende eeuwse zilveren snuifdoos, van binnen verguld, met een vermoedelijk Bijbelse voorstelling, verschijnt met een startprijs van 1.500 euro op de veiling, het bedrag dat de huidige eigenaar op de eerdere veiling betaalde. Ook een sigarettendoos van Bulgari, naar verluidt uit het persoonlijke bezit van prins Bernhard, wordt verkocht. Het bijzondere, genummerde exemplaar is gemaakt van palladium en heeft zes baguettegeslepen diamanten aan de zijkant. Bieden daarop begint bij 8.500 euro.

Een stuk goedkoper, vanaf 260 euro, wordt de opbrengst geschat van een bedankkaart van prins Berhard, geschreven in het Duits, waarin hij iemand bedankt voor de wensen naar aanleiding van de geboorte van prinses Beatrix. Daarbij is een foto van het gezinnetje. Bernhard ondertekent als Bernilo, zoals intimi hem noemden, en wenst de ontvanger veel plezier bij de Berliner Festen. De brief werd eind 2009 verkocht tijdens een veiling van Christie's. De huidige eigenaar, een verzamelaar, heeft de drie lots binnengebracht bij Van Zadelhoff. Dit weekend zijn de kijkdagen.

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen