Placeholder

Sint Maarten krijgt bezoek van Beatrix

Prinses Beatrix wordt maandagmiddag (lokale tijd) op het Prinses Juliana vliegveld van Sint Maarten welkom geheten door gouverneur Eugene Holiday van het sinds 2010 zelfstandige land binnen het Koninkrijk. De prinses is voor een driedaags bezoek op Sint Maarten waar ze dinsdag het Koninkrijksjeugdparlement opent met een korte toespraak.

Het bijeenbrengen van een jeugdparlement is onderdeel van de 2 jaar durende viering van het tweede eeuwfeest van het Koninkrijk en is het derde evenement na de feestelijke opening op het strand van Scheveningen vorig jaar november en het Grondwetsfeest in maart.

Uit de 4 landen van het Koninkrijk plus de Caribische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn vijf teams van elk tien jongeren naar Sint Maarten gekomen om drie dagen lang te praten en debatteren over heden en toekomst van het Koninkrijk, waarbij de aandacht zal liggen bij zaken als onderwijs, kinderrechten, duurzame ontwikkeling en cultuur.

Parlementssessies

Prinses Beatrix woont een aantal sessies van het parlement bij en is ook aanwezig wanneer Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité dat de festiviteiten rond 200 jaar Koninkrijk coördineert, een geschiedenisboekje presenteert. ‘Eenheid en verscheidenheid – 200 jaar Koninkrijk, Nederland en de zes Caribische eilanden in jaartallen’ is bestemd voor de bovenbouw.

Beatrix was in 2011 voor het laatst op Sint Maarten, toen nog als koningin, tijdens een rondreis met Willem-Alexander en Máxima langs alle zes Caribische eilanden. Die hadden gehoopt dat Beatrix na haar aftreden vorig jaar nog een afscheidsbezoek zou brengen, maar dat staat niet op het programma.