2021 01 20 2

Prinses Laurentien: ‘‘Maak van het voorlezen een toneelstuk’’

De vrouw van prins Constantijn vindt het erg belangrijk dat kinderen vaak en goed worden voorgelezen. Ouders en verzorgers moeten daar ook echt goed de tijd voor nemen, zei Laurentien in een interview met AVROTROS.

Woensdagochtend gaf de prinses in het tv-programma Zin in Zappelin het startschot voor de Nationale Voorleesdagen, door het boek Coco kan het! van Loes Riphagen voor te lezen. Na afloop vertelde de prinses dat ze haast niet merkte dat ze dat deed voor 25 kinderen die alleen digitaal aanwezig waren. “Wat ik merk, als je maar helemaal in dat boek duikt, dan reageren de kinderen ook leuk. Dus ik vergat eigenlijk een heel klein beetje dat het niet live was”, zei ze na afloop.

Volgens Laurentien is voorlezen erg belangrijk. “Eigenlijk gaat voorlezen om meerdere dingen. Het gaat om taalontwikkeling, het gaat om woordenschat en het gaat ook heel erg om een band opbouwen tussen de volwassene en het kind. Juist die interactie is zo belangrijk.”

Het advies van Laurentien: ga er echt even voor zitten en haast je niet. “Je moet niet door het boek gaan racen van a tot z, want dan is het maar gedaan. Maak er je eigen verhaal van en maak er niet een soort toneelstuk van, want het moet wel natuurlijk zijn. En geef ook de ruimte aan het kind om dat boek zelf ook te ontdekken.”

LEES OOK:

Zien: Laurentien leest voor tijdens Voorleesdagen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: Youtube @NPO Zappelin.