Prinses Irene viert haar verjaardag

Prinses Irene is vrijdag 77 jaar geworden. De tweede dochter van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard, die afwisselend woont in Nederland, Zwitserland en Zuid-Afrika, legt deze zomer de laatste hand aan een nieuw boek 'Bergplaas'. Dat moet in september verschijnen en handelt over het 5000 hectare grote natuurgebied dat Irene vijftien jaar geleden kocht in de Zuid-Afrikaanse halfwoestijn Karoo.

'Bergplaas' is haar eigen persoonlijke verhaal. Irene schrijft over haar inzet om het gebied terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat en de initiatieven die ze ondernam om mensen daar dichter bij de natuur te brengen door bijvoorbeeld cursussen van haar NatuurCollege. Volgens de uitgever laat de prinses 'de lezer nadenken over hoe wij omgaan met de aarde, wat duurzaamheid betekent, en verwoordt ze haar visie op de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving.'

"Verdeeldheid ís er al; die hoef ik niet te versterken. Ik zoek naar iets wat we samen hebben, wat we samen kunnen. En ik zoek mensen die me daarbij inspireren. Mensen die de moed hebben anders te zijn. Om te veranderen. Mensen die denken 'dit moet anders kunnen' en het dan ook doen", aldus Irene.

In haar eigen familieleven zag ze het aantal kleinkinderen groeien tot negen, met de in mei geboren prinses Gloria – dochter van de in Rome wonende en werkende prins Jaime – als jongste telg aan de stamboom. Drie van de kleinkinderen moeten voor zover bekend nog worden gedoopt.

Jongste dochter prinses Carolina verhuisde dit voorjaar met haar man Albert Brenninkmeijer naar Hongkong, waar hij bij familiebedrijf C&A een nieuwe baan kreeg.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen