Placeholder

Prinses Beatrix opent beeldenexpositie Huis Doorn

Prinses Beatrix heeft vrijdagmiddag in Huis Doorn de beeldententoonstelling 'Verzet en Verdriet in beeld' geopend. Op de expositie zijn kunstwerken te zien uit Duitsland en Nederland. De Duitse bijdragen herinneren aan de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden ten einde kwam, en die uit Nederland aan de Tweede Wereldoorlog.

Huis Doorn is het museum dat is ingericht in het ballingsverblijf van de in november 1918 naar Nederland uitgeweken laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II. De inrichting van de woning die hij in 1920 betrok en waar hij tot aan zijn overlijden in 1941 woonde, is intact gebleven.

Huis Doorn is zich de laatste jaren ook gaan richten op het tonen van de historie van de in ons land vrij onbekende Eerste Wereldoorlog. Prinses Beatrix opende in 2014 het speciaal daarvoor ingerichte paviljoen. Dat bezocht ze vrijdag opnieuw, maar nu om te kijken naar de schetsen en voorstudies van onder meer het Nationaal Monument in Amsterdam en het monument voor haar grootmoeder koningin Wilhelmina.

Krans

In het woonhuis van de gewezen keizer is een ruimte ingericht met werk en studies van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, waaronder het beeld dat in uitvergrote vorm het Duitse oorlogsmonument is in Berlijn. Beatrix heeft daar als koningin bij haar laatste staatsbezoek aan Duitsland een krans gelegd. Nu zag ze het origineel.

Dat werk van Kollwitz in Huis Doorn is te zien, is pikant want de keizer en zijn vrouw wilden tijdens hun regeringstijd niets met de sociaal bevlogen kunstenares te maken hebben.