Placeholder

Prinses Beatrix onthult beeld in Buren

Prinses Beatrix heeft donderdag alsnog een bezoek gebracht aan het jubilerende Weeshuis in Buren. Aanvankelijk zou Beatrix op 1 oktober afreizen naar het Gelderse vestingstadje, maar dat bezoek werd uitgesteld omdat ze moest herstellen van een val, waarbij ze haar jukbeen brak. Prinses Beatrix onthulde in de tuin van het voormalige weeshuis een beeld van twee weeskinderen. Het kunstwerk is gemaakt door Lia Krol uit Erichem.

 

Het Weeshuis werd vier eeuwen geleden opgericht door prinses Maria, de dochter van prins Willem van Oranje en Anna van Egmont van Buren. Maria had geen kinderen en woonde in Buren. Tot 1952 deed het pand dienst als weeshuis. Het huisvestte protestantse kinderen uit het graafschap Buren en enkele omliggende plaatsen. Ter herinnering aan de oprichtster droegen de weeshuiskinderen op de linkermouw van hun tenue een geborduurde 'M'.

 

Koningin Wilhelmina was aanwezig bij de viering van het 300-jarig bestaan van het Weeshuis, koningin Juliana was bij de festiviteiten rond het 350-jarig bestaan aanwezig.

 

Sinds 1972 is het Museum der Koninklijke Marechaussee in het pand gevestigd.