Prinses Beatrix neemt afscheid van operadirecteur Audi

Prinses Beatrix was zondagavond bij het afscheid van Pierre Audi. Hij zwaait na dertig jaar af bij De Nationale Opera. Beatrix woonde in Amsterdam de speciale verrassingsvoorstelling '30 jaar Pierre Audi en De Nationale Opera' bij. Het programma bestond uit de wereldpremière van Il ritorno, opgedragen aan Pierre Audi door Michel van der Aa.

Verder zagen de aanwezigen hoe Audi de eerste Odeonpenning kreeg aangeboden, een nieuwe onderscheiding voor personen die een onmisbare bijdrage hebben geleverd aan Nationale Opera & Ballet. De penning is ontworpen door Irma Boom. Koning Willem-Alexander overhandigde Audi in april de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. Die kreeg hij vanwege zijn grote verdiensten voor de kunsten in Nederland en de ontwikkeling van de opera en het muziektheater in het bijzonder.

Audi was dertig jaar lang directeur van het operagezelschap, een periode waarin hij sterk zijn moderne stempel op het gezelschap drukte en het toonaangevend maakte in de hedendaagse operawereld. Audi gaat verder als algemeen directeur van het Franse Festival d'Aix-en-Provence, waar opera ook een grote rol speelt.

Sophie de Lint wordt de nieuwe directeur van De Nationale Opera. De Lint, geboren in Rotterdam, was directeur van de Opera Zürich, die onder haar leiding werd uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2014. De Lint bekleedde al verschillende artistieke en managementposities in de operawereld.