Placeholder

Prinses Beatrix dol op sushi

Prinses Beatrix is een groot liefhebber van de traditionele Japanse keuken, washoku. Dat onthulde de Japanse premier Shinzo Abe donderdag in zijn toespraak bij het diner dat hij in het Akasaka-paleis aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De koning moest lachen toen Abe dat zei.

"Prinses Beatrix kan de verleiding niet weerstaan om sushi thuisbezorgd te krijgen. Ze houdt ervan", wist Abe te vertellen. Washoku stond ook op het menu voor het avondeten met het Nederlandse gezelschap op de tweede dag van het staatsbezoek aan Japan. De premier, die zijn welkomstwoord in het Japans hield, bracht de toost uit in het Nederlands: proost! Ook betuigde premier Abe zijn deelneming met de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. De koning dankte Abe voor zijn condoleances.

Willem-Alexander zei in een gesprek met de premier dat hij het bijzonder vindt dat zijn eerste staatsbezoek buiten Europa aan Japan is. Bij het gesprek waren de media kort aanwezig. "We hebben al vele generaties goede banden met de keizerlijke familie, maar ook al meer dan 400 jaar gezamenlijke geschiedenis met Japan", aldus de koning. Hij hoopt dat gezamenlijk naar de toekomst kan worden gekeken, zonder dat het verleden wordt vergeten. "Ik hoop dat dit staatsbezoek een mijlpaal zal zijn in onze samenwerking."

Abe hoopt dat de Nederlandse agrarische sector zijn land kan helpen, met name in het door aardbeving en tsunami verwoeste oosten van Japan. Hij zei dat in zijn tafelrede bij het diner. Abe bezocht eerder dit jaar het Westland om meer te leren over de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij ziet ook succesvolle samenwerkingsmogelijkheden 'met sportmacht Nederland' bij de voorbereiding op de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

Het diner was het sluitstuk van een drukke dag voor het koningspaar, dat in Tokio aandacht besteedde aan de kansen van Nederland om Japan te helpen – met techniek en kennis – bij het vinden van alternatieven voor kernenergie, zoals windenergie op zee, en aan het probleem van de vergrijzing. Of 'gezond ouder worden', zoals koning Willem-Alexander het noemde.