Prins Constantijn in de bres voor opgepakte activist

Prins Constantijn heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor Shahidul Alam, de in het weekeinde door Bangladesh gearresteerde prijswinnende fotograaf, activist en publicist. "Grote mensen als Shahidul Alam lijden omdat ze hun stem laten horen”, twitterde Constantijn bij een bericht over de recente onrust in het Zuid-Aziatische land.

Constantijn reageerde in zijn functie als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Het fonds had eerder al de aanhouding op 5 augustus en daarop volgende mishandeling van Shahidul Aslam, jarenlang een partner van het Prins Claus Fonds, scherp veroordeeld. Ook werd zijn onmiddellijke vrijlating geëist.

Volgens de autoriteiten heeft Alam valse informatie verspreid door onder meer een interview te geven aan televisiezender Al Jazeera, waarin hij vertelde over het studentenprotest in Bangladesh. Dat begon als reactie op het doodrijden van twee studenten met de roep om handhaving van de verkeersregels, maar volgens Alam ging het protest dieper zoals onvrede over het regime van premier Sheikh Hasina. Ook vertelde hij over het geweld tegen de demonstrerende studenten.

De regering noemde dat 'propaganda' en het 'verspreiden van leugens, het geven van valse informatie en provocerende opmerkingen'. Dat alles is strafbaar volgens de ICT-wet, die de regering vergaande bevoegdheden geeft om onwelgevallige publicaties, ook op internet, aan te pakken. Alam, die inmiddels uit de hele wereld steunbetuigingen heeft gekregen, zit nog steeds in detentie in Dhaka.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen