Placeholder

Prins Claus Prijzen uitgereikt in paleis

Prins Constantijn heeft woensdag de Prins Claus Prijzen uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Onder het toeziend oog van een groot deel van de rest van de koninklijke familie overhandigde hij onderscheidingen aan de zeven winnaars.

De Grote Prins Claus Prijs kende dit jaar twee winnaars: de Chinese milieuactivist Ma Jun en de Braziliaanse documentairemaker Vincent Carelli. De vijf overige prijzen gingen naar documentairemaker Khadija Al-Salami uit Jemen, de Tunesische kunstvereniging L’Art Rue, wetenschapper en milieudeskundige Brigitte Baptiste uit Colombia, architect Diébédo Francis Kéré uit Burkina Faso en de Indische visueel kunstenaar Amar Kanwar.

Tijdens huldiging keerde een oude bekende terug op het podium. Danser en choreograaf Faustin Linyekula, winnaar van de Grote Prins Claus Prijs 2007, verzorgde een gastoptreden.

Bij de ceremonie waren naast Constantijn ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Laurentien en prinses Mabel aanwezig.

Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het gelijknamige fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. Het fonds werd in 1996 opgericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van prins Claus. Zijn zoon Constantijn is nu erevoorzitter van het fonds.