Placeholder

President Vietnam ontvangt koningin

Koningin Máxima wordt bij haar VN-werkbezoek aan Vietnam ook ontvangen door de vorig jaar aangetreden president Trần Đại Quang. De audiëntie staat op de agenda voor donderdag. De koningin arriveert dinsdag in het Zuid-Oost Aziatische land.

Aanvankelijk stond een ontmoeting gepland met premier Nguyễn Xuân Phúc, maar deze is maandag vertrokken voor een driedaags bezoek aan de Verenigde Staten. De koningin wordt in Hanoi ook ontvangen door een hele trits ministers en door de voorzitter van de Nationale Assemblee, Nguyễn Thị Kim Ngân.

Máxima reist naar Vietnam in haar hoedanigheid als VN-pleitbezorger voor betere toegankelijkheid van financiële diensten. Vietnam heeft op dat gebied ten opzichte van de buurlanden nog een flinke inhaalslag te maken. Op het platteland heeft slechts 27 procent van de bevolking toegang tot financiële diensten als banken, verzekeringen en leningen.

Vietnam werkt aan een nationaal plan om de situatie te verbeteren en heeft de koningin in haar VN-functie gevraagd om advies. Bij aankomst dinsdag in Ho Chi Minh-stad vliegt Máxima bijna meteen door naar Da Lat, een stad in het centrale hoogland. Daar bezoekt ze een aantal projecten, om te zien hoe de reeds bestaande plannen en programma's in met name de landbouw in de praktijk werken. Die impressies worden later op de dag gedeeld tijdens een bijeenkomst in Ho Chi Minh-stad. Woensdagochtend vroeg reist het gezelschap door naar de hoofdstad Hanoi.