Placeholder

Premier: “Koning krijgt zonnepanelen op Paleis Noordeinde”

Koning Willem-Alexander kan dan voorlopig geen zonnepanelen krijgen op het verbouwde Paleis Huis ten Bosch, plannen voor verduurzaming van de paleizen zijn er zeker. Zo zijn er plannen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van Paleis Noordeinde, het werkpaleis in de Haagse binnenstad.

Door Rick Evers

In de Tweede Kamer heeft premier Rutte zich woensdag verantwoord over de vraag waarom koning Willem-Alexander, ondanks de deze zomer door hem uitgesproken wens, geen zonnepanelen op het dak van Paleis Huis ten Bosch krijgt. "Daarvoor geldt dat wij iedere keer heel goed kijken naar mogelijkheden van verduurzaming. Dit betekent dat je bij de start van een project onderzoekt of zonnepanelen kosteneffectief kunnen worden aangebracht. Dat was bij Huis ten Bosch niet het geval, bleek uit het onderzoek," aldus de eerste minister. Mark Rutte zei dat in het debat rondom de kosten die jaarlijks gemaakt worden voor het Koninklijk Huis. "Dat betekent niet dat er verder geen duurzame maatregelen worden genomen. Daar waar mogelijk wordt glas vervangen door energiezuinig glas en worden duurzame materialen gebruikt."

Zonnepanelen op het werkpaleis

Het Rijksvastgoedbedrijf, dat door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties belast is met het onderhoud van onder meer de paleizen, heeft echter wel verder gekeken dan alleen de huidige verbouwing op het woonpaleis. "Die blik van duurzaamheid is er dus wel degelijk. Een concreet voorbeeld is dat er zonnepanelen komen op Paleis Noordeinde, op het platte deel van het dak dat niet zichtbaar is." Wanneer de zonnepanelen op het werkpaleis geïnstalleerd worden, kon een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf nog niet zeggen.