Paleis Noordeinde deze zomer 4 zaterdagen open

Paleis Noordeinde gaat deze zomer vier zaterdagen open voor het publiek. Ook het Koninklijk Staldepartement opent de poorten, maar dan doordeweeks. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt. De verwachting is dat er plek is voor 8000 bezoekers aan het paleis en 7000 voor de stallen.

Uit de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag zijn al jarenlang verzoeken gekomen om het koninklijk werkpaleis tijdens de zomervakantie open te stellen. In 2013 zei minister-president Mark Rutte nog dat dit niet mogelijk was. Hij voerde daarvoor onder meer veiligheid, privacy en de kwetsbaarheid van het gebouw aan.

Koning Willem-Alexander heeft kort na zijn aantreden in 2013 aan de directeur van het Koninklijk Huisarchief (KHA) opdracht gegeven te onderzoeken of openstelling van het paleis toch mogelijk was en welke voorzieningen daarvoor getroffen moesten worden. Uit het onderzoek is een positief advies gerold, zo vertelde vrijdag KHA-directeur Flip Maarschalkerweerd. Een aantal van de representatieve ruimten zoals de Balzaal en de Balkonkamer zullen te zien zijn.

Kaarten voor bezoek aan het paleis of het staldepartement kosten 6 euro en zijn via internet te bestellen. De toegangsprijs dient om een deel van de kosten te dekken en om 'no shows' tegen te gaan. ,,Als het gratis is, blijven mensen makkelijker weg en het zou zonde zijn als de beschikbare plekken ongebruikt blijven", aldus Maarschalkerweerd. Dat was de les die is geleerd van de gratis openstelling van de Oranjezaal van Huis ten Bosch vorig najaar.

Het paleis is op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 23 juli open. Het Koninklijk Staldepartement vier weken lang van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 26 juli.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen