Generaal Middendorp geëerd door koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft generaal buiten dienst Tom Middendorp, de voormalige Commandant der Strijdkrachten, benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. De koning benoemde Middendorp per 1 januari wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De epauletten met 'WA' werden bij hem op Paleis Noordeinde door Ludger Brummelaar, de nieuwe Chef Militaire Huis van de Koning, aangebracht.

Onder andere, prof. mr. Pieter van Vollenhoven (in de tijd van koningin Juliana) en prins Maurits (daags na de troonswisseling door zijn neef Willem-Alexander) zijn adjudant in buitengewone dienst. Bij bijzondere gelegenheden kunnen zij de koning vertegenwoordigen en taken voor hem vervullen. Andere adjudanten begeleiden vaak openbare optredens voor van de leden van het Koninklijk Huis of ondersteunen bij grote evenementen. Deze adjudanten zijn afkomstig van de diverse onderdelen van de krijgsmacht.

De generaal (57) was van 2012 tot oktober 2017 Commandant der Strijdkrachten (CDS). De CDS, de hoogste militair van Nederland, is verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht en bepaalt het operationele beleid. Middendorp diende in totaal 38 jaar voor de Nederlandse krijgsmacht.

Middendorp stapte vorig jaar twee dagen voor zijn geplande pensioen op als CDS, in de politieke nasleep over het fatale mortierongeluk in Mali, dat twee militairen het leven kostte. Ook minister Jeanine Hennis van Defensie legde haar functie in verband met die affaire neer.