De Oranjes

Oranjes morgen op bekend terrein

De Grote Kerk in Den Haag wordt dinsdag gebruikt voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Staten-Generaal op Prinsjesdag en is geen onbekend terrein voor de koninklijke genodigden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun oudste dochter prinses Amalia daar in 2004 laten dopen en Prins Constantijn en prinses Laurentien bevestigden er hun -eerder bij de gemeente gegeven – jawoord bij hun huwelijk in mei 2001.

De Ridderzaal wordt voor het eerst sinds 1911 niet gebruikt voor het voorlezen van de troonrede. De Staten-Generaal komen in verenigde vergadering bijeen in de Grote Kerk in Den Haag omdat daar de coronamaatregelen beter kunnen worden nageleefd dan aan het Binnenhof. Er zijn slechts zo’n 270 aanwezigen bij het voorlezen van de troonrede door koning Willem-Alexander, in plaats van de gebruikelijke duizend die er in de Ridderzaal altijd bij zijn.

De Grote Kerk

De Koninklijke Verzamelingen en ook de kerk zelf hebben in de aanloop naar Prinsjesdag gewezen op nog veel meer Oranje-historie in het eeuwenoude gebouw in het hart van Den Haag. Zo was Constantijn bijvoorbeeld niet het eerste lid van de koninklijke familie dat er trouwde. Zijn tante, prinses Margriet, en oom, Pieter van Vollenhoven, gingen hem in 1967 voor. Ook zijn grootouders koningin Juliana en prins Bernhard (1937) én overgrootouders koningin Wilhelmina en prins Hendrik (1901) deden hun trouwbelofte in de Grote- of Sint Jacobuskerk.

Koninklijke dopen waren er ook vaker. Willem-Alexander werd er zelf op 2 september 1967 gedoopt en zijn moeder prinses Beatrix ook in 1938. Andere Oranje-dopelingen waren prins Willem (II) in 1626, en zijn zoon prins Willem (III) in 1651, de latere stadhouder Willem (V) in 1748 en zijn oudste zoon, de latere koning Willem I in 1772. Twintig jaar later werd weer zijn oudste zoon, later koning Willem II, ook daar gedoopt.

Oorsprong

De kerk, die zijn oorsprong vindt in een houten kapel uit de dertiende eeuw, is gewijd aan de apostel Jacobus. Graaf Floris V van Holland moedigde aan tot de uitbouw van de kapel tot een houten kerk en in de veertiende eeuw werd er een stenen kerk van gemaakt. Deze werd in de loop van tijd verder uitgebreid met hulp van de graven van Holland. In 1574 werd de Sint Jacobuskerk een protestantse kerk en daarna kwam de benaming Grote Kerk meer in gebruik.

LEES OOK:

TERUGBLIK: DE PRINSJESDAG LOOKS VAN KONINGIN MÁXIMA

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.