Placeholder

Oranje Fonds te weinig open voor kritiek’

Het Oranje Fonds, dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima als beschermpaar heeft, staat te weinig open voor de kritische en creatieve inbreng van zijn deelnemers. Dat zeggen ingewijden zaterdag in NRC Handelsblad.

Het fonds financiert duizenden sociale projecten, zoals NL Doet en Burendag, maar is volgens oud-deelnemers aan het zogeheten Groeiprogramma bang om risico's te nemen die gevolgen kunnen hebben voor de reputatie van het koningspaar. Het is voor het eerst dat er openlijk kritiek wordt geuit op het fonds, meldt de krant. Het fonds 'geniet door haar koninklijke bescherming, professionaliteit en ruime financiële middelen groot aanzien bij sociale organisaties in het land'.

Een betrokkene vraagt zich af of de koninklijke protectie op den duur wel goed is voor het fonds. 'Als het ambassadeurschap van koning en koningin zorgt voor een verkeerde of behoudende koers, moet je kijken of dat ambassadeurschap nog wel werkt', vindt Tom Schram, directeur van Diversity Joy, een stichting die trainingen ontwikkelt om 'mensen op een diepgaande en positieve manier te verbinden'.

De oud-deelnemers hebben zich verenigd in een netwerk, Social Powerhouse, dat het Oranje Fonds van commentaar en creatieve input wilde voorzien, maar volgens Schram hield het fonds de boot af.