Placeholder

VIDEO: Grootmeesteres Bibi voortaan Gravin

Grootmeesteres Bibi van Zuylen heeft sinds dinsdag een hogere adellijke titel. Omdat dinsdag haar schoonvader, graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt is overleden, is haar echtgenoot Philip de nieuwe graaf. Dat maakt Bibi de nieuwe gravin.

Door Rick Evers

In 2011 nam koningin Beatrix haar aan als hofdame, Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael. Ze kwam al uit een vooraanstaande familie voordat ze in 1992 met de oudste zoon van de graaf van Zuylen van Nijevelt trouwde, waardoor ze barones werd. 

In de tijd van de Franse overheersing kreeg voorvader Philip Julius van Zuylen van Nijevelt, die senator was, een adelsdiploma en werd 'Comte de l'Empire', graaf van het Rijk. In 1822 werd ook in het huidige Koninkrijk der Nederlanden de titel van graaf verleend voor de eerstgeborene, de andere leden van de familie dragen de titel van baron of barones. Zodra de drager van de titel graaf overlijdt, wordt vervolgens de oudste zoon de nieuwe graaf, zoals nu is gebeurd. 

De titel van Graaf (of Gravin) is officieel niet de hoogste in Nederland, echter wel in de dagelijkse praktijk. Markies, Hertog en vervolgens Prins zijn officieel hoger. In de Nederlandse adelsdom is er slechts één Markies, die van Heusden, een titel die toebehoort aan een Britse familie. Hertogdommen zijn er in Nederland officieel niet meer. De prinselijke titel behoort in Nederland toe aan de Oranje-Nassau's, de Bourbon de Parme's en de Prins van Waterloo. De laatste behoort sinds de Slag bij Waterloo toe aan de Hertogen van Wellington.