Placeholder

Nederlanders lopen weg met Beatrix

Beatrix heeft het als koningin 33 jaar uitstekend gedaan. Liefst 88 procent van de Nederlanders kwalificeert haar werk als goed tot heel goed. Dat blijkt uit onderzoek onder 21.000 mensen van het EenVandaag Opiniepanel. De prinses wordt zaterdag in Ahoy in Rotterdam met een speciaal feest bedankt voor haar regeerperiode.

De voormalige koningin, die vrijdag haar 76e verjaardag viert, wordt door een grote meerderheid van haar volk beschouwd als professioneel en betrokken, en gezien als een warm mens. "Op het eerste gezicht wat afstandelijk, maar als er zich noodsituaties voordoen, ontpopt zij zich als een warme persoonlijkheid met veel empathie voor haar medemens", zo karakteriseerde een van de ondervraagden haar.

Het volk heeft vertrouwen in haar opvolger, koning Willem-Alexander. Bij de aankondiging van de abdicatie door zijn moeder had hij het vertrouwen van 67 procent van de Nederlanders. Inmiddels klom dat percentage tot 79. Ook de populariteit van de koning steeg. Met 33 procent is zijn echtgenote Máxima onverminderd het populairste lid van het Koninklijk Huis. Zelf staat Willem-Alexander met 16 procent op de tweede plek. Prinses Beatrix staat derde met 11 procent.

Het onderzoek van EenVandaag vond plaats van 28 tot en met 30 januari.