Nederland tevreden en vol vertrouwen over koning

Een jaar na de inhuldiging van koning Willem-Alexander is 71 procent van de Nederlanders tevreden over het optreden van de nieuwe koning. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos in opdracht van de NOS.

Sinds 2007 laat de NOS rond Koninginnedag, dit jaar dus rond Koningsdag, een onderzoek uitvoeren waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie. Daaruit blijkt dit jaar, naast de grote tevredenheid, dat het vertrouwen in de koning groot is: 74 procent. Voordat hij aantrad was dit nog 69%.

De koning wordt gewaardeerd om zijn menselijkheid en zijn betrokkenheid. Ook vinden de Nederlanders dat hij Nederland goed vertegenwoordigt. Wel vinden minder Nederlanders dat de koning onpartijdig is: 17 procent dit jaar, tegenover 29 procent in 2013.

In zijn functioneren doet de koning niet onder voor zijn moeder. Circa tweederde van de Nederlanders vindt dat Willem-Alexander zijn rol als staatshoofd afgelopen jaar net zo goed heeft ingevuld als zijn moeder voor hem.

Andere resultaten van de enquête zijn dat nog steeds een meerderheid van de bevolking voor de monarchie is (69 procent), al is die meerderheid flink gedaald in vergelijking met vorig jaar (78 procent). Een laatste conclusie is dat Nederland nog verdeeld is over de toekomstige invulling van Koningsdag en dat een deel van de ondervraagden (35 procent) vindt dat de drie dochters van ons koningspaar zichtbaar aanwezig moeten zijn op Koningsdag.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen