Placeholder

Máxima op bezoek bij president Indonesië

Koningin Máxima heeft vanmorgen in haar functie als VN-pleitbezorger een onderhoud gehad met de Indonesische president Joko Widodo. De ontmoeting vond plaats in Istana Merdeka, het presidentieel paleis.

De koningin en de president, die elkaar al een paar keer eerder hebben gesproken, trokken ruim een uur uit voor het treffen op de veranda van het paleis, het vroegere onderkomen van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië aan het voormalige Koningsplein in Jakarta.

President Widodo wil dat volgend jaar driekwart van de bevolking van 261 miljoen toegang heeft tot formele financiële diensten, zoals sparen, lenen, geld overmaken en verzekeringen. Tijdens het vorige bezoek van koningin Máxima in 2016, lanceerde Indonesië een nationale strategie om dat ambitieuze doel te bereiken. Koningin en president bespraken in hoeverre er vorderingen zijn gemaakt en waar een inhaalslag moet worden gemaakt om de plannen te verwezenlijken.

Máxima had gisteren al gespreksstof verzameld bij een uitstapje naar het platteland van de provincie Lampung op Sumatra, waar ze onder meer leerde dat maïsboeren en handelaren niet de mogelijkheid hebben om geldtransacties mobiel af te wikkelen. Na afloop van de bespreking met president Widodo prees de koningin allereerst de vooruitgang die is geboekt. Maar ze wees ook op de extra inspanningen die nodig zijn om de plattelandsbevolking en boeren te bereiken. Juist zij hebben nog nauwelijks toegang tot financiële diensten. Widodo bevestigde die noodzaak.

Om de boodschap ook binnen de regering te benadrukken, heeft de koningin vandaag besprekingen met een trits ministers, de waarnemend gouverneur van de centrale bank en met het secretariaat van de Nationale Raad voor Inclusieve Financiering die toezicht moet houden op de uitvoering van de in 2016 voorgenomen plannen.