Máxima ontvangt Deutscher Medienpreis

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander waren vrijdagavond in Baden-Baden in Duitsland, waar de koningin de Deutscher Medienpreis (Duitse Mediaprijs) 2013 in ontvangst nam en in het Kongreshaus een toespraak hield.

Máxima kreeg de prijs voor haar inspanningen als speciale pleitbezorger van VN-chef Ban Ki-moon voor ontwikkelingsfinanciering. Hij won de prijs ook al een keer, net als onder anderen Nelson Mandela en Angela Merkel. Andere winnaars waren Nelson Mandela, Bill Clinton en George Clooney.

De prijs bestaat uit een beschilderd keramieken beeld. Er is geen geldbedrag aan verbonden. De Duitse Mediaprijs wordt sinds 1992 jaarlijks toegekend aan een prominente persoonlijkheid in de media. De jury bestaat uit hoofdredacteuren van belangrijke Duitse kranten en tijdschriften.

Daniela Schadt, journaliste en partner van bondspresident Joachim Gauck, prees Máxima voor haar ‘oprechte volharding’ om iedereen toegang te geven tot financiële diensten – ook wel ‘inclusieve financiering’ genoemd, die speciaal is gericht op de ontwikkeling van armen. Schadt uitte bewondering voor de jarenlange toewijding van de Nederlandse koningin die door de jury werd omschreven als "een van de meest gerespecteerde persoonlijkheden van Europa.”

De koningin zei in haar aanvaardingstoespraak dat ze "deze prachtige onderscheiding deelt met vele dappere mensen in de wereld die hard werken om nieuwe mogelijkheden te scheppen voor hun families, gemeenschappen en landen.” Máxima gaf in haar in het Engels uitgesproken toespraak tot de 600 aanwezigen een korte uitleg bij het concept van ‘financiële inclusie’. "Dat is makkelijk, het betekent toegang tot duurzame financiële diensten tegen redelijke kosten voor allen.”

Vanzelfsprekend

In Tanzania is dat nog helemaal niet vanzelfsprekend, zo verwees ze naar haar bezoek aan het Oost-Afrikaanse land eind vorig jaar. Daar is maar één bankfiliaal voor 50.000 mensen, hetgeen naar Duitsland vertaald slechts één bank voor heel Baden-Baden zou betekenen. Ze herinnerde aan haar eigen werkverband bij Deutsche Bank en verwees naar de voortrekkersrol die Duitsland speelde bij het opzetten van lokale banken en spaarmogelijkheden, zoals de Sparkassen.

Wat in Duitsland al in de 19e eeuw werd geregeld, moet in een groot deel van de wereld nog voor elkaar worden gekregen. Onderricht over hoe met geld om te gaan, was daarbij ook van groot belang, aldus de koningin die verschillende voorbeelden aanhaalde van haar recente reizen naar Afrika en Zuid-Amerika.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen