Placeholder

Máxima in haar element bij werkbezoek

Het is dat Máxima al genoeg om handen heeft, anders zou ze geen gek figuur slaan als directeur van een centrale bank, minister van Financiën of gewoon als gespreksleider bij persconferenties waar goed gelet moet worden op stekeligheden en ego's. De koningin is in elk geval in haar element als speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het toegankelijk maken van financiële diensten, zo blijkt tijdens haar werkbezoeken deze week aan Ethiopië en Tanzania.

Donderdag bijvoorbeeld wist Máxima een persconferentie in de Bank van Tanzania de goede richting uit te sturen toen Tanzaniaanse journalisten de gelegenheid wilden gebruiken om regeringsbeleid te bekritiseren en vraagtekens zetten bij het net gelanceerde nationaal plan om financiële diensten – verzekeringen, betaalsystemen, betaalpunten, spaar-en bankrekeningen, krediet, – beschikbaar te hebben voor de hele bevolking.

Op dit moment heeft maar een klein deel van de bevolking toegang, op het platteland bijna niemand. "Hoe kan de regering met dit plan zorgen dat in 2016 de helft van de bevolking gebruik kan maken van een bankrekening, als we in de afgelopen 52 jaar niet verder zijn gekomen dan 17 procent?", vroeg een verslaggever van The Daily Nation. "En als mobiel bankieren de sleutel is tot het succes van het plan, waarom wil de regering dan uitgerekend belasting heffen op simkaarten?"

Voortouw

De waarnemend Tanzaniaanse minister van Financiën kwam er niet echt uit. Er was immers ook geld nodig voor wegen en watervoorzieningen op het platteland, en de directeur van de nationale bank wees op de enorme technologische vooruitgang om aan te tonen dat het doel realistisch was.

Máxima nam echter het voortouw en tekende een breder beeld, waarbij ze de obstakels benoemde maar ook lof had voor de vorderingen die Tanzania de laatste jaren heeft gemaakt. Ze hamerde op het belang van het plan dat tot doel heeft "ook de laatste van de 45 miljoen Tanzanianen, die ver afgelegen op het platteland wonen, te bereiken."

Bij persontmoetingen weet de koningin ook de haar vergezellende vertegenwoordigers van de drie VN-voedsel- en landbouworganisaties hun plek in de zon te geven. Het is voor het eerst dat de drie samen optrekken en ook 'inclusieve financiering' als onderwerp meenemen. De meeste Tanzanianen werken in de landbouw, maar leiden een marginaal bestaan. Door samen te werken kan sneller vooruitgang worden geboekt, dus ook als alle aandacht bijna vanzelfsprekend uitgaat naar de 'Queen of the Netherlands', dan toch weet Máxima de schijnwerpers ook op haar reisgenoten te plaatsen.