Placeholder

Máxima geeft kort college in Rangoon

Koningin Máxima heeft studenten van de universiteit van Rangoon dinsdagmorgen een kort college gegeven over het nut en de noodzaak van toegankelijkheid tot financiële diensten voor iedereen. Juist ook mensen met een minimaal inkomen hebben baat bij betrouwbare, veilige en goede financiële diensten, aldus Máxima.

Iedereen heeft wel eens geld geleend of geld willen sturen naar iemand anders. Aan de hand van dit voorbeeld schilderde de koningin een plaatje van de voor- en nadelen van het gebruiken van financiële diensten. Leen je geld bij een woekeraar of een betrouwbare instelling, verzend je geld met een taxi, in de hoop dat het op de bestemming aankomt, of maak je het over met een mobiele telefoon?

Daarbij gaat het niet alleen om banken, maar ook om verzekeringen en de mogelijkheid om te sparen of een pensioen op te bouwen. Ook hiervan noemde Máxima een aantal voorbeelden. Een boer die veilig geld opzij kan zetten, komt minder in de problemen wanneer de oogst mislukt of iemand in de familie ziek wordt. De koningin erkende dat daarvoor dan wel betrouwbare financiële instellingen nodig zijn.

Mobiele revolutie

Myanmar werkt aan uitbreiding van de financiële sector en diensten. Volgens Máxima kunnen de studenten daarbij een belangrijke rol spelen, als de generatie die de 'mobiele revolutie' begrijpt.

De koningin sprak in de Convocation Hall van Myanmars oudste en meest prestigieuze universiteit, de universiteit van Rangoon. Aan deze universiteit studeerden generaal Aung San, de vader van de onafhankelijheid en vader van oppositieleider en Nobelprijs-winnares Aung San Suu Kyi, en voormalige VN-secretaris-generaal U Thant. In recente jaren werden de studenten in de zaal toegesproken door onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en de Noorse koning Harald.