Vrijwillige Brandweerlieden Ontvangen Koninklijke Onderscheidingen

Morgen Koningsdag betekent vandaag… lintjesregen!

De laatste werkdag vóór onze nationale feestdag staat in het teken van de welbekende lintjes. Benieuwd hoeveel Nederlanders dit jaar zo’n koninklijk bedankje krijgen opgespeld?

Het lintje. Iedereen kent ‘m wel, al is het maar van naam. Een opgespeld complimentje. Een ‘dank u wel’ voor uw inzet. Vaak zijn de ontvangers vrijwilligers of iemand die een heldendaad heeft verricht. De lintjes zijn onlosmakelijk verbonden met de verjaardag van de Nederlandse koning of koningin. En veruit de meeste lintje-krijgers worden daarmee lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een ridder officier worden kan ook. Dat is een stap hoger en wordt toegekend voor speciale verdiensten. En vervolgens is – in Nederland – ridder grootkruis de hoogste onderscheiding.

In 2019 kregen 2881 mensen een lintje. En in 2020 waren dat er 3060, bijna 200 meer dus. Dit jaar is het nog even een verrassing. Te meer omdat van oudsher geprobeerd wordt de toekenning van een lintje geheim of op z’n minst een verrassing te laten blijven, tot het moment daar is. Vaak spelden burgemeesters de lintjes op. En worden de nietsvermoedende ontvangers naar een plek toe ‘gelokt’. Hopelijk heeft het familielid dat in het complot zit, wél gedacht aan mooie kleding voor de eregast.

Een spannende en vrolijke dag dus, vandaag!

Update maandagmiddag: inmiddels weten we dat 2832 mensen een lintje hebben gekregen! Waarvan 998 vrouwen en 1834 mannen. De oudste gedecoreerde is Mary Benjamin uit Aruba. Met haar 110 jaar is ze zelfs de oudste geridderde ooit. Gefeliciteerd!

Vrijwillige Brandweerlieden Ontvangen Koninklijke Onderscheidingen

LEES OOK:

Willem-Alexander hoeft geen uitleg voor rondrit in oude DAF

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP