Image 15 2

Ministers reageren kritisch: ‘‘Ook koning moet 1,5 meter afstand houden’’

Willem-Alexander had zich eigenlijk ook gewoon aan de coronaregels moeten houden toen hij donderdag voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de ‘oranje’ Haagse Marktweg. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen 1,5 meter afstand.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is van mening dat er geen uitzondering op de regels geldt voor leden van het koningshuis. Hij heeft de koning niet aangesproken op zijn gedrag van donderdag. “Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn”, aldus de minister. Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er “voor ons allemaal” zijn. “De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn “enthousiasme” tijdens het bezoek wel.

Hugo de Jonge zegt de beelden niet te hebben gezien. Wel is het “voor iedereen goed om de 1,5 meter aan te houden”. Ook hij erkent dat dit niet altijd makkelijk is. “Maar dat is niet goed, die regel moeten we echt nog eventjes houden.” Het kabinet kondigt vrijdagavond verdere versoepelingen aan van de coronaregels. Het loslaten van de 1,5 meter zit daar naar alle waarschijnlijkheid niet tussen. Ook nu andere regels worden afgebouwd, benadrukt het kabinet juist steevast het belang van afstand houden en handen wassen.

LEES OOK:

Kate opent centrum voor ontwikkeling jonge kinderen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.