Placeholder

Minister Ploumen heeft nog moeite met ‘majesteit’

Het is nog even wennen voor minister Lilianne Ploumen. De druk bezette minister van Buitenlandse Handel verwelkomde het koningspaar tijdens een bijeenkomst in Moskou als 'koninklijke hoogheden'. Maar dat zijn Willem-Alexander en Máxima sinds de inhuldiging niet meer. De koning en koningin zijn 'majesteiten'.

Willem-Alexander zal het haar niet kwalijk hebben genomen. Hij is immers geen 'protocolfetisjist' zoals hij eerder dit jaar in een televisie-interview zei. Hetgeen overigens niet wilde zeggen dat protocol niet belangrijk is of in het internationale verkeer geen plaats heeft.

De aankomst in de Alexanderzaal van het Kremlin vrijdagavond, waar de begroeting door president Poetin plaatsvond, was van tevoren netjes afgesproken zodat beide staatshoofden gelijktijdig – elk van een kant – door de met goud bedekte deuren naar binnen kwamen.

Bedrijfsleven

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden zaterdagmiddag in het chique Hotel National de opening bij van een rondetafelgesprek van de top van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. De ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel) en Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn deze week met een grote handelsdelegatie in Rusland om contracten te sluiten en contacten te leggen.

De Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj kwam wat later omdat hij eerst nog een ontmoeting had met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de geschillen in de relatie tussen Nederland en Rusland. Het was een goed gesprek geweest zo kon Dvorkovitsj melden, hij had goede hoop dat de problemen snel tot het verleden behoren.

Tentoonstelling en concert

Het koningspaar bleef een half uurtje bij de zakenbijeenkomst. "Ik hoor vanavond graag de resultaten", zei Willem-Alexander. Van het hotel ging hij met Máxima vervolgens naar de Tretjakov Galerij om de eerder deze week geopende tentoonstelling ‘Meer dan Romantiek’ te bekijken. In de Galerij zijn ook topstukken te zien uit het Teylers museum uit Haarlem, dat voor de expositie met de Russen samenwerkte.

Zaterdagavond wordt het koninklijk bezoek afgesloten met een uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest. Enkele uren voordat koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium aankomen is daar nog snel een vlag vervangen. Ter ere van het bezoek had er de Nederlandse vlag moeten hangen, maar per ongeluk was de Luxemburgse driekleur gehesen. Die is ook rood-wit-blauw, maar het blauw heeft een lichtere tint.