Naamloos

Máxima steunt culturele en creatieve sector

Woensdagmiddag heeft koningin Máxima in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag een serie gesprekken gevoerd met zzp’ers uit de culturele en creatieve sector. Die zijn door de coronacrisis zwaar getroffen. Voor veel acteurs is de crisis de nekslag. “We zijn heel blij dat u bent gekomen”, zei actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld tegen Máxima.

“De cultuur is een essentieel deel van ons”, zei de koningin. Ze kreeg van theater- en filmmakers, beeldende kunstenaars, dansers, actrices, musici en technici te horen hoe hoog de nood is na maanden van stilstand en het vooruitzicht dat ook in de rest van het jaar weinig tot niets mogelijk is. “Mensen raken in paniek. Zelfs musici van naam zoeken nu ander werk. In de bouw bijvoorbeeld”, vertelde sopraan Caroline Cartens.

De aanwezigen waren samen gekomen vanuit de Creatieve Coalitie waarbij inmiddels 42 verschillende beroepsverenigingen zijn aangesloten. Van de 360.000 mensen die in de sector werkzaam zijn, is 72 procent zelfstandige en zit door de crisis zonder inkomsten.

Máxima kreeg veel lof voor haar aanwezigheid. De kunst- en cultuursector had zich ook gesterkt gevoeld door de woorden van koning Willem-Alexander begin vorige maand, toen hij met Máxima voor het eerst weer een theatervoorstelling bezocht.

Lees ook:

Lachen met Jandino tijdens lunch met koningspaar

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen