Image 14 1

Máxima maakt indruk op jongeren met gescheiden ouders: ‘‘Het was heel persoonlijk’’

Máxima heeft woensdag indruk gemaakt op een aantal jongeren van gescheiden ouders. “Het was superbijzonder”, blikt Luc van Schiebroek terug op het werkbezoek van de koningin aan het buddyproject van Villa Pinedo.

“Ze was heel geïnteresseerd. Het werd een heel persoonlijk gesprek”, aldus Van Schiebroek. Villa Pinedo, dat jongeren en kinderen van gescheiden ouders op verschillende manieren ondersteuning en advies geeft, won vorig jaar een Appeltje van Oranje. De stichting zette vijf jaar geleden een buddyprogramma op, waarbij jongeren met gescheiden ouders leeftijdsgenoten bijstaan tijdens het scheidingsproces.

De koningin wilde onder meer weten met welke problemen de buddy’s te maken hebben en wat er kan worden gedaan om meer jongens in het programma te krijgen. “Het is een stigma bij jongens om hun gevoelens te tonen. Dat is wel een probleem ja”, zei Van Schiebroek, die zelf eerst hulp had gezocht, daarna een tijdje als buddy was opgetreden maar sinds enige tijd weer een eigen buddy heeft. Hij had toch nog te veel last van de scheiding van zijn ouders. “Ik moest toch meer voor mezelf zorgen.” Dapper, vond de koningin dat hij dat durfde te onderkennen.

Zo’n 89.000 kinderen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders gaan scheiden. 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding. “Scheiden hoort erbij. We moeten scheiden normaal gaan vinden en er al bij het aangaan van een huwelijk rekening mee houden”, opperde Villa Pinedo- oprichter en directeur Marsha Pinedo. Een van de buddy’s vond het een goed idee om het onderwerp ook op te nemen in het onderwijs. Dat ging Máxima iets te ver: “Scholen moeten al zoveel doen.”

LEES OOK:

Spaanse koningspaar ontvangt eerste staatsbezoek

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.