Image 7

Máxima krijgt prangende vragen in jeugdpsychiatrie: ‘‘U heeft toch een luxe auto?’’

Donderdag bracht Máxima een digitaal werkbezoek aan Karakter, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook de jonge Rens kwam met zijn ouders even aan het woord. “Hi koningin, ik heet Rens. Mamma en pappa hebben je vaak op tv gezien”, opende de jongen het gesprek.

Rens was niet te verlegen om een aantal prangende vragen te stellen: ‘‘U heeft toch een hele luxe auto?’’ Bij de organisatie, die twaalf vestigingen kent, kunnen kinderen tot 18 jaar terecht voor diagnostiek en behandeling van complexe psychiatrische problemen. 

Máxima heeft tijdens het anderhalf uur durende ‘bezoek’ over allerlei aspecten van de zorg te horen gekregen. De koningin was vooral benieuwd was naar de wijze waarop Karakter naast de zorg ook opleiding, wetenschappelijk onderzoek en zorgvernieuwing vooropstelt. Ze wilde weten wat er in de loop der jaren is veranderd en merkte op dat ze door ervaringen van een vriendin wist dat bijvoorbeeld autisme niet overal in de wereld hetzelfde wordt behandeld.

Ook werd er gesproken over de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor kinderen die hoogintensieve zorg nodig hebben. Omdat scholen dicht gingen vielen de zo belangrijke vaste structuren weg en tijdens de tweede lockdown was er in veel gezinnen, net als in de rest van de samenleving minder veerkracht, waardoor er meer problemen ontstonden. Er werd dan ook gewaarschuwd voor een vierde golf. Niet van het coronavirus maar van geestelijke gezondheidszorg.

LEES OOK:

Geen strafrechtelijk onderzoek naar BBC-interview Diana

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.