Image 12

Máxima bezoekt Koninklijk Concertgebouworkest

Woensdagochtend is Máxima op bezoek geweest bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan zij sinds 2005 beschermvrouw is. Máxima maakte in het in 2019 in gebruik genomen ‘clubhuis’ – kantoor en oefenruimte – van het orkest aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam kennis met de nieuwe directie. Ook werd ze bijgepraat over de recente activiteiten, de toekomstplannen en onderwijsprogramma’s. “Iedereen houdt van klassieke muziek, maar niet iedereen weet het”, kreeg de koninklijke muziekliefhebber te horen.

Sinds begin dit jaar heeft het orkest een nieuw directeur en artistiek directeur, Dominik Winterling en Ulrike Niehoff, die samen met David Bazen een driehoofdig directieteam vormen. “Het was een hele eer om de koningin op bezoek te hebben”, aldus Winterling, die net als de koningin en het orkest opgetogen was dat er vanaf dit weekeinde eindelijk weer voor publiek muziek gemaakt kan worden. Het orkest begint daar donderdag al mee, bij de Nationale Opera. Op korte termijn is er ook een concert in het Koninklijk Concertgebouw.

Máxima hoorde dat de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen enorm goed loopt. Anders dan veel andere culturele instellingen doet het orkest “alsof het weer normaal is” en worden er weer als vanouds seizoensabonnementen verkocht. “We zijn optimistisch. Je kunt niet steeds weer een plan B maken”, aldus directievoorzitter Winterling. Het vaste publiek lijkt dat vertrouwen en optimisme te delen. “Mensen hebben zin om wat leuks te doen”, aldus Sophie de Geus van de klantenservice.

Het bezoek aan het Koninklijk Concertgebouworkest paste in een rijtje van culturele bezoeken die de koningin de afgelopen coronatijd heeft gebracht. In Den Haag ging ze in maart naar het Nederlands Dans Theater en in april bezocht ze het Internationaal Theater Amsterdam.

LEES OOK:

Groot feest voor jubileum Elizabeth

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.