Placeholder

Mabel ontvangt Canadese mensenrechtenprijs

Prinses Mabel heeft dinsdag namens de haar opgerichte organisatie Girls Not Brides uit handen van John Baird, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, de ‘John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award’ ontvangen.

De plechtigheid vond plaats in het Cadieux Auditorium van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ottawa. De onderscheiding was erkenning van het vierjarige werk van Girls Not Brides, het internationaal samenwerkingsverband van 400 organisaties die een einde willen maken aan kindhuwelijken.

Minister Baird die in zijn toespraak kindhuwelijken een ,,menselijke tragedie” noemde, had prinses Mabel uitgenodigd naar Ottawa te komen voor overleg over de aanpak van het wereldwijd verspreide gebruik om meisjes op jonge leeftijd uit te huwelijken. In dat verband was Mabel ook gevraagd te spreken met de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken. Girls Not Brides werd door Baird ook financiële steun beloofd.

Speerpunten

Baird heeft de bestrijding van kindhuwelijken tot één van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Hij had eerder dit jaar in Londen al een ontmoeting met prinses Mabel, die ook door de Verenigde Naties is ingezet om het tegengaan van kindhuwelijken op de wereldagenda te krijgen.

De Diefenbaker Prijs is in 2011 voor het eerst uitgereikt en draagt de naam van de voormalige Canadese premier en minister van Buitenlandse Zaken John Diefenbaker (1895-1979).

Rondreis

Prinses Mabel bezoekt tijdens haar reis door Canada behalve de hoofdstad Ottawa ook Toronto en Montréal. Ook daarbij zal de nadruk liggen op gesprekken over nut en noodzaak van het stoppen van kindhuwelijken. ,,Kindhuwelijken veroorzaken talloze ontwikkelingsproblemen, zoals ongeletterdheid – getrouwde meisjes worden van school gehaald – kindersterfte en armoede”, aldus Mabel afgelopen weekeinde in een interview met KIND.