Koningspaar Brengt Streekbezoek Aan Zuidoost Fryslan

Lege agenda voor de Oranjes

Op nieuwjaarsdag heeft Willem-Alexander een goede start gemaakt: nooit eerder liet hij zich in de eerste uren van het jaar zien maar nu alle reismogelijkheden waren geschrapt, kon hij vrijdag op stap met de Haagse ‘driehoek’ om uit eerste hand te vernemen hoe het er tijdens de jaarwisseling aan toe gaat.

Eerder deze week bleek uit de opiniepeiling van Nieuwsuur en Ipsos dat het vertrouwen in de koning in een vrije val is beland van 76 procent in april naar 47 procent nu. Het chagrijn over de ondoordachte koninklijke herfstvakantie was nog niet weggeëbd, zo bleek wel, en alle coronabezoeken van de voorbije maanden hadden geen indruk gemaakt.

Willem-Alexander zal de cijfers natuurlijk niet prettig hebben gevonden, maar hij weet als geen ander dat het slechts dagkoersen zijn en dat de waardering weer stijgt wanneer ook de stemming in Nederland weer stijgt, bijvoorbeeld wanneer ook daadwerkelijk wordt begonnen met vaccinatie tegen het coronavirus. Dat moet dan wel gepaard gaan met meer bewegingsvrijheid en de opening van bijvoorbeeld de horeca en kapperszaken.

Het koningspaar heeft die extra bewegingsvrijheid ook nodig om weer een zinvolle agenda op te tuigen. Op de aankondiging na van een aangepaste viering van Koningsdag op 27 april in Eindhoven is de openbare agenda helemaal leeg. Het paleis heeft wellicht al een aantal activiteiten in voorbereiding en met potlood ingetekend, maar daarover is niks naar buiten gebracht. De eerder wel aangekondigde aangepaste nieuwjaarsontvangsten zijn weer van de agenda afgevoerd en in feite is het wachten op wat de regering na 19 januari (weer) toestaat.

LEES OOK:

Wel of geen vaccinatie voor Queen Elizabeth?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.