Placeholder

Laurentien reikt Taalheldenprijs 2015 uit

Prinses Laurentien heeft maandagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Lezen & Schrijven in de Pauluskerk in Rotterdam de Taalheldenprijs 2015 uitgereikt. De prijs, die voor het eerst werd uitgereikt, zet mensen in het zonnetje die zich inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

De Taalheldenprijs is uitgereikt in drie categorieën: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. Ineke van der Weide, die zich als taalambassadeur inzet om andere laaggeletterden over hun schaamte heen te helpen, won de prijs in de categorie cursist. Pietro van Loenen, die werkt als taalbegeleider in de gevangenis in Zoetermeer, kreeg de prijs in de categorie taalbegeleider en Jacqueline Blase mag zich een bruggenbouwer noemen dankzij de door haar opgezette bewustwordingscampagnes.

De prijs, die bestaat uit een gouden speldje en een bedrag van 2500 euro, werd in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven in 2014. Zij blijft nauw betrokken bij de stichting als erevoorzitter en blijft zich inzetten tegen laaggeletterdheid in Nederland en daarbuiten.

''Laaggeletterdheid raakt de hele maatschappij; het thema is vervlochten met sociale en digitale participatie maar ook met de economie, gezondheidsvraagstukken en financiële geletterdheid'', aldus Laurentien. ''De verhalen van cursisten, begeleiders en bruggenbouwers zijn nodig om het taboe te doorbreken en om concrete oplossingen zichtbaar te maken. Door aandacht te vragen voor persoonlijke verhalen van moed, daadkracht en doorzettingsvermogen hopen we anderen te inspireren tot actie.''