Koreanen lopen niet warm voor staatsbezoek

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Zuid-Korea ontgaat de Koreanen. Zes Nederlandse studenten waren de enigen die maandag speciaal kwamen kijken naar het koningspaar dat bij de Dongguk-universiteit een seminar bijwoonde over een creatieve economie.

Inleidend spreker was daar bondscoach Guus Hiddink. De studenten hadden een grote vlag meegenomen en wisten de aandacht te trekken van Willem-Alexander en Máxima, die een handje kwamen schudden en een praatje maakten. Het was geen diepgaand gesprek, maar wel erg leuk, aldus één van de studenten. De koning bedankte hen ook hartelijk voor hun komst, alvorens in de auto te stappen voor de korte rit naar het Shillah hotel.

Eerder op de dag was de belangstelling voor de aankomst van het koningspaar net als vorige week in Japan strak geregisseerd en gerepeteerd. Een paar Koreaanse schoolklassen en een handvol Nederlandse kinderen stonden netjes opgesteld bij het presidentieel paleis om op commando te roepen en met vlaggetjes te zwaaien. Voor de aankomst van het Nederlands bezoek werd het zwaaien een paar keer goed geoefend, zoals ook de inspectie van de erewacht en het spelen van de volksliederen nog even werden gerepeteerd.

Korea krijgt wekelijks hoge buitenlandse gasten over de vloer, dus een staatsbezoek en vlaggen langs de hoofdstraat in het centrum zijn eerder regel dan uitzondering. Dat van Nederland de koning én de voormalige Zuid-Koreaanse bondscoach Guus Hiddink op visite komen, is overigens wel reden voor extra aandacht in de media. Die waren dan ook ruim vertegenwoordigd bij alle onderdelen van het bezoek waar Hiddink ook verscheen.