Placeholder

Koningspaar op weg naar Lübeck

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmorgen afscheid genomen van de Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik. Voor het vertrek van Fredensborg Slot graveerde het koningspaar op verzoek van Margrethe met een pen met diamanten kop hun namen in een raam. Dat zal later een plaats krijgen tussen de andere vensters van het paleis.

Het gebruik van het zetten van een handtekening of bijzondere boodschap op een ruit is in de 19e eeuw bij de Deense koninklijke familie ontstaan. Margrethe's vader koning Frederik IX pakte het tijdens zijn regeringstijd weer op en Margrethe heeft de traditie naar eigen zeggen met veel plezier voortgezet. Op een raam van de Tuinzaal van Fredensborg staan al de handtekeningen van Willem-Alexanders ouders Beatrix en Claus.

Het tekenen van het raam en bijbehorende gastenboek was de slothandeling van het woensdagavond met een dansvoorstelling en diner in feite al afgesloten staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Denemarken.

Het koningspaar wordt donderdag aan het einde van de ochtend verwacht in Lübeck, voor een kort werkbezoek aan de nauw met Denemarken verwante Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Aansluitend reist het koninklijk gezelschap door naar Hamburg.