Placeholder

Koningspaar luncht met Japans keizerlijk paar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmorgen (plaatselijke tijd) de tweede dag van hun staatsbezoek in het Okura hotel in Tokio begonnen met het bijwonen van een bijeenkomst over windenergie. Japan is op zoek naar andere energiebronnen dan kernenergie en denkt daarbij aan windenergie. Daarbij kan Nederlandse kennis helpen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst ging het koninklijk paar op de foto met minister Henk Kamp van Economische Zaken en de deelnemers aan de economische missie die dezer dagen ook in Japan is. Op het ochtendprogramma stond ook een gesprek met Japanse investeerders in Nederland.

Lunch

Het Japanse keizerspaar heeft hierna koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen voor een informele lunch. "Wat een prachtige tuin", merkte de koning op bij de begroeting voor de keizerlijke residentie op het immense, 115 hectare grote paleisterrein in het hart van Tokio.

Het koningspaar had de kans om iets van het door een grote slotgracht omzoomde park te zien op weg naar de lunch. De ontvangst was niet op dezelfde plek waar woensdag de welkomstceremonie en het staatsbanket plaatsvonden, maar in het woonverblijf van keizer Akihito en keizerin Michiko.

Voor de aankomst was ruime belangstelling van de Japanse media, die in rijen van 3 netjes werd opgesteld voor de deur. Fotograferen was voor de verslaggevers ten strengste verboden. Een 'pen' journalist mag geen camera hanteren, zo verduidelijkten de paleismedewerkers die al in paniek raakten bij de gedachte dat Nederlandse journalisten nog wel eens camera én pen hanteren.

Vergrijzing

Na de lunch staat er voor Willem-Alexander en Máxima op de universiteit van Tokio een bijeenkomst over vergrijzing en hoe daar mee om te gaan, op de agenda. Van de Japanse bevolking is een kwart ouder dan 65 jaar, hetgeen de overheid dwingt tot innovatieve maatregelen om de steeds ouder wordende burgers actief en fit te houden. Robots kunnen daarbij helpen, zo wordt het koningspaar gedemonstreerd.

De dag wordt afgesloten met een ontvangst door premier Shinzo Abe, die het Nederlandse gezelschap ook een diner aanbiedt.