Placeholder

Koningspaar bij jubileum Protestantse Kerk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagmiddag in Nijkerk deelgenomen aan de jubileumdienst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Die vierde in kerkgebouw De Fontein het 10-jarig bestaan. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, die het contact met de kerken in zijn portefeuille heeft, vertegenwoordigde het kabinet.

De kerkdienst had, zo was vooraf al bekendgemaakt, voor iedereen wat. De PKN is het resultaat van een fusie van drie kerken, met verschillende geloofsbelevingen en tradities, en dat kwam tot uiting in de liturgie. Van een spetterend Latijns-Amerikaans 'hemels feest' tot gedragen samenzang, met gospel rock en een mooie vertolking door Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje van Claudia de Breij's lied 'Mag ik dan bij jou', dat naadloos aansloot op de preek van dominee Arjan Plaisier over het thema 'Vieren & Verbinden'.

Hij richtte zich daarin ook tot de koninklijke gasten toen hij de gelezen Schrifttekst uit het Bijbelboek Prediker van uitleg voorzag. In een oudere vertaling was daarin sprake van een 'drievoudig snoer', dat in protestantse kring traditioneel werd uitgelegd als 'God, Nederland en Oranje'. ''De koning weet dat wel", aldus Plaisier, maar zo voegde hij eraan toe, ''dat behoort tot het verleden."

Gebed

Het drievoudig snoer is nu te vergelijken met de drie kerken die zich in 2004 hebben verbonden. Bij de gebeden in de dienst werden koning en koningin ook apart genoemd. ''Zegen hen met wijsheid en kracht. Draag hen met liefde", bad dominee Karin van den Broeke, voorzitter van de PKN.

Het koningspaar sprak na afloop van de dienst met jongeren van de kerkgemeente De Fontein, de pioniers van de PKN, de wegbereiders of 'founding fathers' van de kerk en met vertegenwoordigers van andere aanwezige geloofsgemeenschappen.