Koningspaar bezoekt bijzondere theaterproductie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagavond in Oranjestad de speciale voorstelling Als Wij Niets Doen bijgewoond. Dat deden ze in een openluchttheater op het haventerrein waar ze eerder op de dag SAIL Aruba bezochten.

Als Wij Niets Doen is een afgeleide van de succesmusical Soldaat Van Oranje en de uitvoering was in handen van acteurs en voormalige acteurs van deze theaterproductie. Zo trad Matteo van der Grijn op, die de rol van 'soldaat' Erik Hazelhoff Roelfzema 750 keer op de planken heeft gebracht.

De voorstelling, die op 4 mei ook in Leiden wordt gespeeld, gaat over wat iemand onder oorlogsomstandigheden zou doen. In verzet komen, niets doen of collaboreren. Aruba had speciaal om dit theaterstuk gevraagd om stil te staan bij een stuk gezamenlijke geschiedenis met Nederland. Er werd ook extra aandacht besteed aan de Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder Boy Ecury.

Willem-Alexander en Máxima hebben de musical al een aantal keer gezien en zijn fan, zo bleek bij de ontmoeting die ze na afloop met de acteurs hadden. Het koningspaar was onder de indruk van de uitvoering, waarin muziek, filmfragmenten en gedichten werden afgewisseld.

Zaterdag wordt het verblijf op Aruba afgesloten met een bezoek aan de Stichting Reclassering. Die helpt jongeren een plek in de maatschappij te krijgen nadat ze in aanraking zijn geweest met justitie. Ook bezoekt het koninklijk paar de Heart Centered Leadership Foundation. Die helpt jongeren zich te ontwikkelen tot de nieuwe leiders van de gemeenschap.

Willem-Alexander en Máxima hopen overigens dat Soldaat Van Oranje nog minstens twee jaar doorgaat. Dan namelijk kunnen ze ook hun jongste dochter prinses Ariane voor haar tiende verjaardag trakteren op een avondje uit in de hangaar op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg.

Het koningspaar deelde dat voornemen in Oranjestad met de cast en oud-acteurs van de recordmusical. Oudste dochter Amalia is met haar vader al geweest en Alexia is binnenkort aan de beurt. "Hij kwam undercover. Niemand wist het", aldus acteur Matteo van der Grijn die maar liefst 750 keer de rol van 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema vertolkte. "Heel bijzonder was dat."

De koning was Van der Grijn in die rol niet vergeten. ,,Goed om u weer te zien", zei Willem-Alexander na afloop van het bijwonen van de voorstelling.

Het publiek kreeg een bijzondere mix voorgeschoteld van muziek, op het onderwerp toegesneden gedichten en filmfragmenten. Aan de in de Haagse duinen doodgeschoten Arubaans-Nederlandse verzetsheld Boy Ecury werd extra aandacht besteed.

"De Tweede Wereldoorlog is ook aan het Caribisch deel van het koninkrijk niet voorbij gegaan. In Nederland is dat niet zo bekend. Deze voorstelling kan mensen daarvan bewust maken", aldus Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

De toeschouwers waren deels Arubanen, deels Nederlandse vakantiegangers, die de uitvoerenden samen met het koningspaar een staande ovatie gaven.