Placeholder

Koningin zet bezoek voort in Ho Chi Minhstad

Koningin Máxima is dinsdagmiddag (lokale tijd) vanuit Da Lat in het centrale hoogland van Vietnam aangekomen in Ho Chi Minhstad, de economische motor van het zuiden van het Zuidoost-Aziatische land. De koningin is voor een driedaags werkbezoek voor de Verenigde Naties in Vietnam.

Máxima was dinsdag meteen na aankomst doorgevlogen naar Da Lat, waar ze een kijkje nam bij Horti Da Lat, een proefprogramma dat boeren helpt bij het ontwikkelen van duurzame landbouw, en bij een groentewinkel waar ook een aantal bankzaken kunnen worden afgehandeld. Op die manier hebben meer Vietnamezen makkelijker toegang tot financiële diensten.

Bij het Horti Da Lat programma werken de Rabobank Foundation en de Vietnamese Sacombank samen met het adviesbureau Fresh Studio. Deelnemende boeren krijgen onder meer technische ondersteuning en hulp in de vorm van leningen en het delen van kennis. De boeren, die groenten verbouwen in kunststof kassen, werken ook onderling samen, onder meer door afspraken te maken over welke gewassen te verbouwen om elkaar geen onnodige concurrentie aan te doen.

Jetlag

Eén van de gesprekspartners van de koningin was Alexander Meyer, hoofd van de Rabo Foundation. "De koningin was zoals altijd uitstekend voorbereid en je kon ook niks merken van jetlag", zei hij na afloop van het lange rondetafelgesprek met boeren, en vertegenwoordigers van Fresh Studio en de Rabobank Foundation.

Het programma had de levens van de deelnemers verbeterd, zo liet boerin Vuong Hong An weten. Máxima was daar blij mee. Het gaf aan dat haar VN-werk ook invloed heeft op de levens van mensen.