Placeholder

Koningin opent Máxima-kazerne

Koningin Máxima heeft dinsdag de naar haar vernoemde kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Badhoevedorp geopend. Met een druk op de knop onthulde ze buiten een kleurrijk kunstwerk. Het nieuwe onderkomen biedt plek aan stafpersoneel, 1800 marechaussees en de betrokken brigades van Schiphol en omgeving.

Het pand huisvest naast kantoren, vergaderruimtes en een bedrijfsrestaurant ook een school voor interne opleidingen, 340 slaapvertrekken, schietbanen en sportfaciliteiten. Daarnaast zitten de meldkamer van de Marechaussee Schiphol en het cameratoezicht in de Koningin Máximakazerne. Hiermee zijn bijna alle diensten onder een dak ondergebracht.

Commandant van het marechausseedistrict Schiphol, brigade-generaal Harry van den Brink, sprak van een "mijlpaal in de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee''. Volgens hem is er de laatste decennia veel veranderd en kreeg de marechaussee op de luchthaven steeds meer taken. "We groeiden steeds meer uit ons jasje.'' De kazerne is nog niet helemaal klaar. Volgens Van den Brink wordt nog gebouwd aan de school, sportvoorzieningen en schietbaan.

De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, noemde het een eer dat de "indrukwekkende'' kazerne naar Máxima mocht worden vernoemd.