Placeholder

Koningin Máxima viert 44e verjaardag

Koningin Máxima viert zondag haar 44e verjaardag. Details daarover worden nooit bekendgemaakt. De enige publieke koninklijke verjaardagsviering is die van de koning, op Koningsdag, al is Máxima bij eerdere verjaardagen wel getrakteerd en toegezongen als ze op haar geboortedag ook de deur uitging of een prijs uitreikte.

Het koninklijk gezin is net terug van een vakantie die hen na Bevrijdingsdag richting Amerika voerde. Over ongeveer een week gaan koning en koningin weer die kant uit voor een staatsbezoek aan Canada en een officieel bezoek aan de Verenigde Staten.

Voor het echter zover is, heeft Máxima komende week in eigen land een hele rits publieke optredens, waaronder een streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen dinsdag en de uitreiking van de Appeltjes van Oranje donderdag. Dat is een evenement waar Máxima altijd zeer naar uitkijkt en dit keer heeft de koningin zich extra goed voorbereid.

Krusada

Zo heeft ze samen met Willem-Alexander al een kijkje genomen bij prijswinnaar Krusada op Bonaire. Uniek, want de stichting die weg biedt naar persoonlijk en sociaaleconomisch herstel na bijvoorbeeld detentie of verslaving was daarmee de eerste winnaar die zowel koning als koningin op bezoek kreeg

Máxima ging vorige maand ook naar een andere winnaar, Steunstichting Voedsel Focus Amersfoort. In voorgaande jaren werden de ontvangers van de Appeltjes – de jaarlijks prijs van het Oranjefonds – meestal pas na de prijsuitreiking bezocht, maar door eerder te gaan kan de koningin haar toespraak met meer kennis van zaken toespitsen op de bekroonde initiatieven.

Nederlands

Het was bij de uitreiking van de Appeltjes in 2003 dat Máxima haar eerste Nederlandse toespraak hield. Willem-Alexander, die met zijn vrouw het Oranjefonds 'beschermt', heeft die taak al die jaren slechts één keer mogen overnemen. In 2007 was Máxima afwezig vanwege de geboorte een maand eerder van prinses Ariane.

"Eindelijk mag ik eens een keer de Appeltje uitreiken", zei Willem-Alexander toen. Hij kreeg overigens een tweede kans in 2012, toen de prijzen voor de tiende keer werden verleend en het beschermpaar gezamenlijk optrad. "Vandaag grijp ik mijn kans”, aldus de prins.